vrijdag 6 januari 2012

wateroverlast Winschoten

afgelopen dagen werd er op televisie en in kranten uitgebreid bericht over te veel water in de provincie Groningen. Water uit Drenthe en Groningen moet door onze provincie worden afgevoerd naar de Waddenzee. De kanalen en riviertjes in de provincie zijn boordevol. Op sommige plekken komt het water tot de rand van de dijk. En op sommige plekken sijpelt het door de dijk heen. Het dorp Woltersum ligt vlak bij het Eemskanaal. Daar dreigt het mis te gaan. Mensen die daar wonen, moesten vannacht uit hun huizen.
In 1998 hadden we in Winschoten dezelfde situatie. Het water van het Winschoterdiep kwam over de rand van de dijk. Mensen die in onze wijk wonen, 'plan Noord', moesten hun spullen naar de eerste verdieping verhuizen.
De dijk en de kade van het Winschoterdiep is in de afgelopen jaren helemaal gerenoveerd.
In Winschoten zijn er nu geen problemen. Natuurlijk hebben we wel last van het water. De waterstand in de vijvers en grachtjes van het rosarium is bijvoorbeeld veel te hoog. Al dat water loopt naar de vijver in ons hertenkamp. En wordt via een sluisje naar de grote sloot naast de Bovenburen gelaten. Maar dat kleine sluisje kan de hoeveelheid water niet verwerken. Vandaag werd er een extra afvoer aangelegd, van de vijver naar de sloot.
ook een groot deel van de dierenweide bij onze boerderij is ondergelopen. Gelukkig is het plein rondom de boerderij droog. De schapen, varkens en geiten kunnen daar zonder natte voeten hun hooi eten...

Geen opmerkingen: